Goju-Ryu Karate Neeroeteren
Home Karate Club Trainer Integriteitscharter Lid worden Examens

Kata

Contact Foto's Links Privacy

"Do not strike others, and do not allow others to strike you. The goal is peace without incident"

~ Chojun Miyagi ~

Trainingen

Adres: sporthal “De Borg”, Rotemerlaan 36, 3680 Neeroeteren

Kids vanaf 6 jaar t/m 10 jaar: vrijdag 18u-19u

Kids vanaf 10 jaar + gevorderden (6-10 jaar): vrijdag 19u-20u

Missie en visie

“Not to attack and not being attacked. Act as if there is no fight.”

~ Chojun Miyagi ~

Onze missie is het aanleren van vaardigheden uit het Goju-Ryu Karate-do, die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteitsverbetering van het leven en de persoonlijke ontwikkeling.

Dit wordt bereikt door het geven van lessen, deelname aan stages, …

Het ultieme doel in Goju-Ryu is het verbeteren van hart, geest en lichaam (een beter persoon worden).

In onze club ligt de klemtoon niet op competitie (sport-karate), maar op een karate-for-life en zelfverdediging.

LESSEN

Onze club is aangesloten bij Karate Vlaanderen, onder de leerschool Vlaamse Karate Associatie (VKA).

De Goju-Ryu die beoefend wordt in onze club wil ik niet bestempelen als “traditioneel”.

Het feit dat twee leerlingen voor vele jaren trainden met Chojun Miyagi (grondlegger van Goju-ryu) dezelfde kata lichtjes anders uitvoerde, is steevast bewijs dat er geen enige “echte” Goju-Ryu meer is.

Er zijn sommigen die steevast denken dat zij hetgeen doen, wat hoogst waarschijnlijk hetzelfde is als hetgeen vroeger gedaan werd. De rest die trainen in “traditionele” krijgskunsten nemen een bepaalde mate van trouw aan het verleden, maar verwachten dat er een en ander veranderd is, geëvolueerd is. Dit is echter bewust of onbewust gekomen.

Een kunst van die periode kan niet 100% “intact” gebleven zijn. Wat maakt dus kunsten “traditioneel” en anderen “modern”?

Elke Goju-Ryu school houdt zich voor dat hun manier meer de “manier van Chojun Miyagi” is dan anderen. Echter zien we verschillen tussen I.O.G.K.F., Jundokan, O.G.K.K., Higa’s Shudokan, Shoreikan, Meibukan, Goju-Kai, …

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Shorin-Ryu Karate : Itosu, Funakoshi, Motobu, Nagamine, …

Elk van hen doet wat in hun ogen werkt, terwijl de kennis/de kern en dergelijke erachter, behouden blijft. Alles evolueert!

Vroeger werd Karate in het geheim beoefend omwille van het verbod opgelegd in die tijd (verbod wapendracht, …). Alles werd mondeling overgebracht, niets werd opgeschreven. Dit was onder andere te wijten aan het gebrek aan een alfabetiseringsgraad buiten de nobele kringen en door het geheim willen houden van hun kennis.

Vaak werden er dingen aangeleerd door de instructeur na te bootsen of te kopiëren. En vaak werd er ook maar één keer iets voorgedaan.

Mensen vergeten wanneer eeuwen voorbij gaan. In het begin werden data niet zeer gedetailleerd aangeleerd, en velen "dachten" zich aangeleerde technieken te herinneren.

Eenzelfde kata werd sporadisch aangeleerd aan verschillende leerlingen van dezelfde instructeur op verschillende wijze, vaak om tegemoet te komen aan lichaamsbouw of andere persoonelijke karakteristieken van de verschillende beoefenaars.

Ook als een kata op dezelfde wijze aangeleerd werd, liet het geheugen vaak in de steek.

Vaak werd er ook geen uitleg gegeven en mochten de leerlingen zelfs geen woord zeggen naar instructie toe.

Leerlingen kregen vroeger maar een paar kata's aangeleerd. Hier deden ze meerdere jaren over. Ook bestond er nog een kring binnen deze leerlingen die de "geheimen" aangeleerd kregen. Verschillen ontstonden in het uitvoeren van technieken, kata's, alsook de volgorde van de kata's.

Over deze materie zijn talrijke naslagwerken te vinden om het internet en in boeken.